BestemmingenBonaireMidden

10 Leukste Dingen waarom je Bonaire wil bezoeken!

Bonaire, sinds 2010 de zonnigste gemeente van Nederland! 

Wat is het heerlijk toeven op dit kleine eiland, wat ongeveer zo groot is als anderhalf keer Texel.               Het eiland heeft een heerlijk klimaat, voelt heel authentiek, heeft mooie stranden en er is echt zo veel te doen!

Voorheen viel Bonaire onder de ABC eilanden (Aruba, Bonaire en Curacao), maar in 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven. Curacao, Aruba en Sint Maarten kiezen ervoor om zelfstandig verder te gaan. De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba kiezen ervoor om een bijzondere gemeente van Nederland te worden en staan nu bekend als Caribisch Nederland. En dit Caribisch Nederland is echt prachtig! 

Wij zijn erg enthousiast over Bonaire en hebben dit eiland alleen in 2022 al 3x bezocht, ik zal je vertellen waarom en deel graag de “10 leukste dingen waarom je Bonaire wil bezoeken” met jou!

  1. Klein Bonaire
Klein Bonaire
Klein Bonaire

Klein Bonaire is een klein onbewoond eilandje 800 meter voor de kust van Bonaire. Vanaf de hoofdstad Kralendijk zie je Klein Bonaire liggen. Het eilandje heeft een prachtig hagelwitte strand (No Name Beach) en de zee rondom het eilandje is azuurblauw. Klein Bonaire is begroeid met kleine struiken, heeft verschillende zoutmeertjes (wat weer flamingo’s aantrekt) en is de broedplaats voor 2 verschillende zeeschildpadden. Je kunt het onbewoonde eilandje bereiken middels watertaxi’s die meerdere keren per dag vertrekken vanaf Karel’s Bar en vanaf Eden Beach en je in 20 minuten naar de overkant brengen. Voor meer informatie over vertrektijden, prijzen en het boeken van tickets check de volgende website: http://www.watersportbonaire.com. Het eiland beschikt niet over een aanlegsteiger, dus hou rekening met natte voeten bij het in-en uitstappen;-) Het eilandje is heerlijk om een wandeling te maken en de flora- en fauna te ontdekken, lekker te relaxen of prachtig te snorkelen.

Houd er rekening mee dat het eiland niet over faciliteiten beschikt, dus neem zelf voldoende drinken en eten mee naar het eiland. Zorg ervoor dat je ook alles weer mee terug neemt!

Zowel de zee rondom als het eiland Klein Bonaire maken deel uit van het National Marine Park. Dit park wordt beheerd en beschermd door Stinapa. Als gebruiker van het National Marine Park (uitgezonderd de inwoners van Bonaire) ben je verplicht een “Nature Tag” aan te schaffen. Je kunt je “nature tag” aanschaffen bij een van de duikshops op Bonaire of online via http://www.bonairenaturefee.org. Je kunt je ook aanmelden bij de STCB (Sea Turtle Conservation Bonaire) om samen met deze organisatie naar Klein Bonaire te varen en te zoeken naar nesten van zeeschildpadden, dit seizoen start in mei en loopt tot ongeveer oktober.

Zonsondergang

2. Bezoek Donkey Sanctuary

Ezel Bonaire
Donkey santuary Bonaire

Donkey Sanctuary zet zich in om aan alle ezels op Bonaire een beschermd leven te bieden. In het park wonen zo’n 770 zieke, verweesde en gewonde ezels. Deze ezels worden dagelijks verzorgd door het team van Marina en Ed. Je kunt het park bezoeken op ma t/m zo van 10.00-17.00 (na 16.00 geen entree meer). Je rijdt met je auto door het park waarbij er honderden ezels om je auto lopen, achter je aan rennen en hun snuit door je autoraam steken. Je kunt de ezels voeren door voer in het winkeltje te kopen. Naast de ezels in het park kun je ook kleine ezels aaien, of de flamingo’s en schildpadden bewonderen die daar ook leven.

Op Bonaire leven nog ongeveer 1100 ezels in het wild. Veel plekken waar de ezels leven worden volgebouwd met resorts of woonwijken waardoor de ezels een nieuwe woonplek moeten zoeken, daardoor worden ze aangereden en raken kleintjes hun mama’s kwijt. Rij dus echt voorzichtig op Bonaire (dat moet sowieso wel op sommige wegen gezien het slechte wegdek), maar ook omdat er zo een ezeltje over kan steken.

Ezels op Bonaire

Wanneer je Bonaire bezoekt is dit zeker een bezoekje waard en door jouw bezoek steun je Marina en Ed om zo voor nog veel meer ezels te kunnen zorgen.

3. Bezoek het Washington Slagbaai Park

Cross met een 4×4 door het afwisselende Washington Slagbaai National Park en rij over onverharde wegen door het cactuswoud, langs de aloevelden, rotsformaties, de zoutmeren , flamingo’s, blokholes en de mooiste stranden.

Washington Slagbaai Park

Wauw! Dit is echt een aanrader! Sla dit zeker niet over wanneer je Bonaire gaat bezoeken en je van natuur houdt.

Wil je meer lezen over het Washington Slagbaai Park, lees dan hier!

cactuswoud, slagbaai park
wayaka
vuurtoren, Washington slagbaai

4. Ga surfen bij Sorobon

Surfen Sorobon
Surfen Sorobon

Sorobon is gelegen aan de zuid-oostkust van Bonaire, het is een prachtige groen/blauwe baai (Lac Bay) waar de wind altijd aanlandig is, waar het water tot je middel komt en waar je 3 toffe restaurants aantreft en waar een hele fijne surfschool gevestigd zit “Jibe City”. Dit alles bij elkaar maakt dit tot een fantastische surfspot! Tevens vind je hier het Sorobon Beach Resort waarbij je in houten huisjes letterlijk op het strand kunt overnachten. 

Hangout Beach Bar is een hele populaire strandplek naast de surfschool Jibe City. Vroeger kon je alleen in de trapezes aan de bar hangen, vandaar de naam “Hangout”, maar tegenwoordig staan er gezellige gekeurde houten tafeltjes en heerlijke ligbedden met kleurrijke kussens. De lunchkaart (diner kan helaas hier niet) bestaat uit lekkere salades & sandwiches!  

 

Hang out Bar
Hang out bar

5. Snorkelen & Duiken op ‘Divers Paradise’

Zoutpier duikspot
Duiken Bonaire

Bonaire wordt ook wel ‘Diver’s Paradise’ genoemd en dat is niet voor niks! De onderwaterwereld is echt waanzinnig mooi! Het koraal rondom Bonaire is echt bijzonder, vele soorten zijn op andere plekken uitgestorven en bijna alleen nog op Bonaire te vinden. 

Eigenlijk kun je overal met je snorkelmasker en je flippers het water inlopen, behalve aan de ruige zuid- en oostkust niet. Ook wat betreft het duiken op Bonaire is het echt een feest! Bij alle baaitjes & stranden zie je de pick-ups staan met duikgear achterin de laadbak. Je kunt bijna overal zo het water inlopen en de meest mooie duiken maken in tegenstelling tot andere plaatsen op de wereld waarbij je eerst met een boot naar het rif gevaren wordt.

Hou je van de onderwaterwereld, dan is Bonaire echt jouw eiland! Nieuwsgierig geworden naar Bonaire?

Lees dan ook de andere blogs over Bonaire.

 

6. Ontdek Bonaire en ga lekker wandelen

Red Hill Bonaire
Washikemba

Op Bonaire kun je verschillende mooie hikes maken! Bij het toeristenbureau op Bonaire zijn kaarten verkrijgbaar van de verschillende wandelroutes. Zelf heb ik drie prachtige hikes (Red Hill, Seru Largu en Legadishi) gemaakt op het eiland.

Het startpunt van een hiketrail wordt aangegeven met gekleurde bordjes en de route wordt aangegeven door gekleurde stippen op stenen. Zorg ervoor dat je altijd voldoende water meeneemt, aangezien de hikes vaak door redelijk afgelegen gebied gaan en het erg warm kan zijn op Bonaire.

7. Rondje Zuid

Zoutpannen Bonaire

Een rondje Zuid Bonaire is een leuke en hele afwisselende route om Bonaire te verkennen. Het startpunt is Bachelor’s Beach, van daaruit rij je richting het zuiden (niet richting Kralendijk). Je kunt de route met de auto, of op de fiets of scooter doen, aangezien de weg geasfalteerd is. De totale route is ongeveer 50 km.

Na de prachtige beachclub Ocean Oasis zie je azuurblauwe zee verschijnen. Je rijdt langs de zoutpannen en de zoutpier, daarna volgt een prachtig strand genaamd Pink Beach te herkennen aan de wuivende palmbomen op het strand.

Red Slave
Red Slave
Pekelmeer
Pekelmeer
White Slave
White Slave

De volgende stop is White Slave, de witte slavenhuisjes. Daarna volgt kitebeach, Red Slave (oranje slavenhuisjes) en de gekleurde obelisken. Rij je verder dan heb je aan je linkerhand het Pekelmeer en aan je rechterkant de ruige zee, waarbij je voorbij de Willemstoren (vuurtoren) rijdt. Rij je verder dan volgt op een gegeven moment een splitsing, rechtdoor rijd je naar Sorobon waar je heerlijk kunt lunchen, surfen en relaxen.

Jibe City

Ga je bij de splitsing links en je blijft rechtdoor rijden dan krijg je Donkey Sanctuary aan je rechterhand en even verder rechtdoor ben je weer bij Bachelor’s Beach.

Je kunt er ook voor kiezen om bij de splitsing links te gaan en gelijk de eerste afslag naar rechts te nemen, dan rij je als eerste langs Restaurant Foodies. Hier kun je op zaterdag- en zondagmiddag stoppen voor een heerlijke lunch met een prachtig uitzicht over Lac Bay.

Foodies Bonaire
Foodies Bonaire

Vervolg je je weg dan rij je een mooie route waarbij je veel ezels en flamingo’s kunt spotten en eindig je uiteindelijk in Kralendijk.

8. Ga eten bij de lekkerste restaurants

Oh, wat kun je toch heerlijk eten op Bonaire! Er zijn echt zoveel toffe restaurants, maar ook prachtige foodtrucks met de lekkerste burgers. Je treft prachtige restaurants aan het water met uitzicht op voorbij zwemmende tarpons, hippe beachclubs, gezellige tapasrestaurants of lekkere eetcafe’s. Bij sommige restaurants dien je al maanden vantevoren te reserveren, terwijl je bij andere restaurants gewoon gezellig aanschuift. Lees hier mijn blog over de leukste restaurants van Bonaire (waarvan Foodies hierboven er 1 van is) of hier de 5 tofste Foodtrucks van Bonaire op een rij.

Cactus Blue
Foodtruck Bonaire
Stoked food truck bonaire

9. Kayakken in de mangroves Lac Cai

Dit is wel een hele toffe manier om de mangroves van Bonaire van dichtbij te zien, om erin te snorkelen en om er veel over te leren. Je peddelt door hele smalle mangrove kanalen en over het prachtige Lac Bay. Onderweg hebben we vanuit de kayak schildpadden, zeesterren en heel veel vissen gezien. Het snorkelen door een soort stroomversnelling tussen de mangrovewortels vol gekleurde koraal en heel veel vissen was een bijzondere snorkelervaring.

Ook met kinderen is dit een hele leuke en educatieve activiteit. Tickets dien je vooraf online te kopen of via het Mangrove Activity Center en de kosten zijn $50 voor een volwassene en $35 voor een kind voor de tour van 2,5 uur inclusief snorkelen.

Wil je ook kajakken op Bonaire?

Mangrove Activity Center, Kaminda Lac 140, 00599-780 5353, info@mangrovecenter.com

10. Heerlijk relaxen op de mooiste stranden

Pink Beach
Pink Beach
Bachelors beach
Bachelor’s Beach

Bonaire heeft verschillende mooie stranden waar je heerlijk kunt relaxen! De publieke stranden zijn zonder ligbedjes en parasols. De eerste keer op Bonaire vergeleken we de stranden teveel met Curacao en vonden we de stranden op Curacao een stuk fijner met ligbedjes, parasols en een cocktailbar. Hou je hier van dan zoek je de mooie resorts op waar je net als bijvoorbeeld op Curacao kunt genieten van een heerlijke lunch gecombineerd met ligbedjes etc. Maar na een aantal dagen op Bonaire zijn we de stranden en ‘alles eigenlijk’ zo gaan waarderen, ik gebruik het woord “authentiek” veel als ik aan Bonaire denk. In de blog De 5 mooiste stranden van Bonaire lees je alles over mijn favoriete plekjes op Bonaire.

Ik hoop dat deze blog je een beetje meer inzicht heeft gegeven in wat je kunt verwachten op Bonaire! Heb je nog vragen, stel ze gerust!

Liefs Imca

Gerelateerde artikelen

Back to top button