BestemmingenBlogBonaireVerre reizen

Bezoek het Washington Slagbaai National Park

cactuswoud, slagbaai park

Cross met een 4×4 door het afwisselende Washington Slagbaai National Park en rij over onverharde wegen door het cactuswoud, langs de aloëvelden, rotsformaties, de zoutmeren, 🦩, blow holes, en de mooiste stranden! 

Wauw! Dit is echt een aanrader! Sla dit zeker niet over wanneer je Bonaire gaat bezoeken en je van natuur houdt. 

Washington “Slachtbaai”

In de 17e eeuw was dit deel van het eiland de belangrijkste plantage van Bonaire, de Afrikaanse slaven produceerden er zout en geitenvlees. De naam slagbaai stamt af van “slachtbaai”, vanuit hier werden de geslachte geiten geëxporteerd naar Curacao. Na de afschaffing van de slavernij werd het land verkocht aan particulieren. In 1969 werd het land terugverkocht aan de overheid en is het onderdeel geworden van het National Park Washington. Momenteel lopen er nog steeds zo’n 7000 geiten, Stinapa probeert de geiten te vangen, aangezien ze alles kaal vreten, maar dit wil helaas niet goed lukken door de vegetatie, zoals de cactuswouden.

Hoe kom je er?

Vanaf Rincon staat de ingang van het park goed aangegeven. Vanaf Kralendijk is het ongeveer een half uur rijden. Wil je nog lunchen voordat je het park ingaat, dan is Posada Para Mira een goede optie, heerlijke lokale gerechten.

Het park

Het national park ligt in het noorden van Bonaire en beslaat daar zo’n 6000 ha. In het park komen meer dan 500 soorten dier-en plantensoorten voor. De meest voorkomende dieren zijn: geiten, salamanders, hagedissen, leguanen en heel veel verschillende vogelsoorten. De meest voorkomende vogels die je hier ziet zijn de groen/gele parkieten, de grote roofvogels, caracara genaamd en uiteraard de flamingo’s.  Maar daarnaast nog heel veel andere vogels.

Het park heeft 2 routes; een lange (gele route, 35 km) en een korte route (groene, 24 km). Ikzelf raad de lange route aan, aangezien je anders een paar highlights mist. De openingstijden kun je vinden op http://www.stinapabonaire.org/washington-slagbaai/ . TIP na 14.30 kom je het park niet meer in vanwege de reistijd in het park. Hou het weer ook goed in de gaten, bij veel regen wordt het park nl afgesloten. 

Je koopt een kaartje bij de ingang van het park. De entree is $15 voor 1 dag en $20 voor meerdere dagen. Zorg ervoor dat je ook je Stinapa Nature pas al hebt gekocht ($25, jaar geldig) want zonder die pas mag je niet naar binnen. Je kunt deze ook daar aanschaffen by the way. Heb je een scuba dive pas dan is de entree gratis.

Bij de ingang ontvang je een kaart waar de highlights op staan aangegeven. Onderweg staat de route goed aangegeven met gele stenen, kan niet missen. 

De highlights van het park

Een aantal ontzettend mooie stops zijn toch wel:

  • Playa Chikitu, prachtig strand,  maar ga hier niet zwemmen ivm gevaarlijke stroming.
  • Suplado blow hole 
blow hole, Washington slagbaai park
  • Boka Kokolishi, loop hier via het rotsenpad naar beneden en geniet van een “natuurlijk zwembad”. Ontzettende fotogenieke plek met veel rotsformaties. 
boca kokolishi
  • Seru Bentana; witte vuurtoren; hier heb je een prachtig mooi uitzicht over het dal.
vuurtoren, Washington slagbaai
  • Pos Mangel;  wanneer je ‘s ochtends vroeg komt is dit een mooie vogelspot plek, dit is nl een drinkplaats voor vele vogels. Wij kwamen in de middag, toen stelde deze stop ons enigszins teleur. 
pos mangel
  • Wayaka strandjes 1,2 en 3, waarbij nr 2 echt het mooist is. Naast het witte zand, de azuurblauwe zee en de roze gloed over het strand is dit tot nu toe de mooiste snorkelplek die ik heb ontdekt op Bonaire. De koffervisjes worden je vriendjes, voor de papegaaivissen hoef je zelfs geen snorkelmasker te dragen, je ziet ze vanaf het strand al zwemmen. En met een beetje geluk tref je ook nog een paar turtles.
wayaka
leguaan
  • Boca Slagbaai, hier kun je heerlijk zwemmen, snorkelen, picknicken aan de picknick bankjes of jumpen vanaf de kliffen. 
boca slagbaai
slagbaai

Bij elke stop wordt aangegeven hoe laat je daar moet vertrekken om op tijd het park weer uit te rijden. Het park sluit nl om 17.00 uur. 

Hou je van wandelen, er zijn ook verschillende hikingtrails in het park, zelfs eentje waarbij je de hoogste berg van Bonaire kunt beklimmen, de Brandaris. Ik raad wel aan om in de ochtend deze wandelingen te doen, want het kan behoorlijk warm zijn in het park. 

Wat neem je mee naar het park? Genoeg water, zonnebrandcreme, een handdoek, je snorkel, een verrekijker en wat te eten. De lange route is zo’n 2,5 uur, maar je kunt er gerust een dagvullend programma van maken.  

Veel plezier in dit prachtige park:)

Liefs Imca

Gerelateerde artikelen

Back to top button