BestemmingenEuropaItalie

Wandelingen langs de Amalfi kust!

Droom je van een prachtige wandeling langs een azuurblauwe zee, pastelgekleurde huisjes, schilderachtige stadjes, citroenen en sinaasappels aan de bomen & sluit je de dag graag af met een Italiaanse pasta en een goed glas wijn? Boek dan je ticket naar de Amalfikust! Want wauw, dit is de perfecte plek om te genieten van al dit moois! In het zuiden van Italië, direct onder Napels ligt de beeldschone Amalfikust. Deze stond bij mij al heel wat jaartjes op de wensenlijst en dat was niet voor niks! Hou je van wandelen en beschik je over een goede conditie, dan is deze kust het wandelparadijs van Italië! Ik zet de twee mooie wandelingen langs de Amalfikust voor je op een rij!

Wandeling langs de Amalfikust 1: Sentiero dei Degli; het pad van de Goden

Er wordt wel gezegd dat deze wandeling langs de Amalfikust de mooiste wandeling van Europa is. Dit pad van 6,5 km loopt van Bomerano (Agerola) naar Nocelle (Positano). Je kunt de route op verschillende manieren lopen, maar de meest gekozen route is van Bomerano afdalen naar Nocelle waarbij je daarna ook nog kunt afdalen naar Praiano (1500 tredes) of naar Positano (1700 tredes). De route van de Nocelle naar Praiano wordt door de lokale bevolking als het mooiste gedeelte van de wandeling aangewezen. Van Nocelle kun je ook de bus nemen naar Positano.

Je wandelt hoog boven de kustlijn (550 meter) een kronkelig pad over de rotsen en door de bossen. Het ene uitzicht punt is nog mooier dan de andere. Zorg ervoor dat je een heldere dag kiest voor deze wandeling, zodat je ook echt ver kunt kijken, want je treft de meest waanzinnige vergezichten. Met een beetje geluk tref je onderweg een geitenhoeder met een kudde geiten of tref je ezels onderweg.

Het pad staat overal goed aangegeven met bordjes of met rode stippen op de rotsen, dus let hier goed op. Halverwege de route staat ook een routewijzer, zodat je weet dat je op de helft zit.

Bijna bij Nocelle aangekomen (vanaf Bomerano) kom je een fantastische trattoria tegen gerund door 2 lieve oude mensen. Het ziet er niet heel chique uit en de menukaart is ook niet heel uitgebreid, maar de bruschetta’s en de aperitivo plank gingen er goed in! Ook de versgeperste sapjes zijn heerlijk fris na zo’n lange hike, maar ga er vooral zitten voor de views! Het uitzicht is nl echt geweldig! En mocht je nog geen foto’s van een citroengaard hebben gemaakt, dan is dit je kans! Neem een aantal trappen naar beneden en daar hangen ze, het goud van Amalfi.

Enkele praktische tips:

  • Hou er rekening mee dat er niet heel veel parkeerplaatsen zijn bij Nocelle. Ook ivm de warmte zou ik zeggen, start vroeg in de ochtend.
  • Neem voldoende water mee.
  • Draag fijne wandelschoenen met goede grip, op sneakers ging het ook prima overigens.
  • Er rijden veel taxi’s van en naar Bomerano en Nocelle om je eventueel weer terug naar je auto te brengen.
  • Check nog even een dag voor vertrek de conditie van de wegen. Bij ons was de weg naar Bomerano afgesloten ivm rotsen op de weg.
  • De bustijden van Sita kun je checken op de volgende site: https://www.ravello.com/sita-bus-schedule/.
  • Bij regen zou ik deze wandeling afraden ivm gladheid.

Wandeling langs de Amalfikust 2: Sentiero dei Limoni, het citroenenpad

Deze korte, maar prachtige wandeling leid je langs het goud van de Amalfikust, de vele citroenen!

De wandeling loopt van Minori naar Maiori (of andersom natuurlijk 😉 In een uur loop je van het ene stadje naar het andere.

Citroenen onder de netten Minori
Minori

De start (of het einde) van het pad in Minori vind je als volgt: je loopt links langs de prachtige gele centraal gelegen kathedraal en daarna loop je de weg rechtdoor en sla je de 2e weg naar rechts. Hier ga je een paar trappen op en vind je de start van het citroenenpad, aangegeven door het bordje “Sentiero dei Limoni”.

wandeling sentiero dei limoni

Het pad kronkelt door de bovengelegen heuvels en langs de kust, met prachtige vergezichten en in het bijzonder schiet je mooie beelden van de beide stadjes van bovenaf! Je volgt het pad helemaal door tot aan Maiori en wandelt langs en onder de citroenen door. In de winterperiode hangen de citroenen nog onder de netten, maar zodra de zon meer uren per dag maakt, zo eind april dan gaan de netten weg en is het zicht nog veel mooier natuurlijk!

Afhankelijk hoe je de route loopt, kun je aan het einde van het pad in Minori (vlak na de gele kathedraal ruik je de limoncello al) zien hoe de vrouwen de citroenen schillen en kun je het productieproces van de limoncello volgen. Hoe leuk is dit om de wandeling mee te eindigen (of te starten) en natuurlijk een glaasje te proeven, cheers!

Voor meer informatie over de Amalfikust, de mooie stadjes, things to do en waar te slapen en eten, check mijn andere Amalfi blogs!

Geniet van de mooie wandelingen langs de Amalfikust, Liefs Imca

Gerelateerde artikelen

Back to top button