BlogFrieslandHotspots

5x Mooiste bezienswaardigheden Leeuwarden

Praamvaren door het centrum van Leeuwarden
  • Stadwandeling: Maak een stadswandeling door de gezellige binnenstad langs de grachten en slinger door de gezellige straatjes en steegjes. Loop zeker even door de Kleine Kerkstraat, deze straat is al meerdere malen uitgeroepen tot het  “Leukste straatje van Nederland”. Het straatje bevat veel leuke kleine winkeltjes en wat horeca. Verschillende wandelroutes zijn verkrijgbaar bij het VVV kantoor. Ook is het erg leuk om een stadwandeling onder begeleiding van een gids te doen. Bezoek je Leeuwarden met kinderen, dan is het erg leuk om de stad te ontdekken door de Miniature People Route te volgen. Je zoekt dan naar hele kleine poppetjes van zo’n 2 cm die door de gehele stad verstopt staan. Via google maps kun je ze vinden of je koopt voor €1,50 op verschillende plekken in Leeuwarden (Nord, Stadhouderlijk Hof, Natuurmuseum of bijv. Van der Valk hotel) een kaart en ga op zoek naar de piepkleine Liwwardders!
  • Beklim de Oldenhove, deze scheve, kromme en niet afgemaakte toren hangt bijna 2 meter over naar het Noordwesten. Wanneer je van het centrum door de Kleine Kerkstraat loopt kom je uit bij de Oldenhove. Deze toren heeft 183 traptreden en biedt je een mooi uitzicht over de stad! De bouw van de toren is gestart in 1529 en het was de bedoeling er een naast kerk werd gebouwd maar tijdens de bouw zakte de toren scheef en zijn ze gestopt met de bouw. De toren is nu totaal 48 meter, maar het was de bedoeling dat de toren 120 meter zou worden.
  • Bezoek de ijsberen en pinquins in Aquazoo. Trek je wandelschoenen aan en loop buiten tussen de ringstaartmaki’s door, slenter samen met de pinguïns over het strand en sta oog in oog met de ijsberen. Zin om langs te komen?  Net buiten de stad vind je deze leuke interactieve dierentuin. Dagelijks verzorgen ze educatieve presentaties die voor kinderen en ook voor volwassenen erg leuk zijn.  #aquazooleeuwarden, de groene ster 2
  • Bezoek 2 kidsproof musea voor het hele gezin; het Fries Natuurmuseum en het Fries Verzetsmuseum: Fries Natuurmuseum: Verwonder je over de bijzonderheden van de natuur: ver weg en dichtbij, onder en boven water, in de steden en dorpen. Van de kleinste bij tot het enorme skelet van een potvis: in het Natuurmuseum Fryslân ontdek je van alles over de natuur. Steeds wisselende tentoonstellingen en een uitgebreid programma met diverse activiteiten zorgen ervoor dat er altijd iets nieuws te beleven is. Zoals bijvoorbeeld “Verwonderland” neemt je mee door de bijzondere wereld van de natuur. Kom je verbazen over de opmerkelijke kanten van alles wat leeft, groeit en bloeit. Onderwerpen die hier aan de orde komen zijn onder andere ganzen in Fryslân, hofmakerij in de dierenwereld en records: welk dier kan het hardste rennen, is het sterkst of krijgt de meeste nakomelingen? Maar er is ook een vies onderwerp in Verwonderland: Drukken & Drollen, een onthullende kijk op het toiletgebeuren bij mens en dier. De OnderWaterSafari is de geheel nieuwe versie van Friesland onder Water, al jaren de meest populaire presentatie van het museum. Ga op zoek naar de Big Five van de onderwaterwereld van Nederland: de bever, otter, meerval, zeehond en bruinvis! Maar ook Darwin’s zolder, open atelier en oog in oog met giftige dieren zijn veel bezochte ruimtes van het museum! De openingstijden zijn di tm zo 10-17, schoenmakersperk 2, volwassen €13 en kids €10.
  • Fries verzets museum: in dit museum ervaar je hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. De Overval is één van de meest spectaculaire verzetsdaden van het Friese Verzet. Het museum vertelt ook het verhaal van deze actie. De openingstijden zijn di-zo 11-17, Wilhelminaplein 92, volwassenen €15,00 en kids gratis. Tip: Het Princessehof (Keramiek museum) ligt op een steenworp afstand van het Fries Museum, midden in de historische binnenstad van Leeuwarden. Een combiticket voor entree Fries Museum en het Princessehof is €22 euro, ideaal voor een weekendje Leeuwarden! Bezoek hoeft niet op dezelfde dag plaats te vinden, maar binnen drie maanden. Het Woudagemaal en het Fries Museum geven bezoekers een leuke korting bij een gecombineerd bezoek. Op vertoon van een (gebruikt) entreeticket dat minder dan twee maanden oud is, krijgen bezoekers nu 20% korting op het entreeticket van de andere bezienswaardigheid.
  • Bezoek het gevangenisleven van Leeuwarden Blokhuispoort; een rondleiding door de geschiedenis van de voormalige Strafgevangenis en het Huis van Bewaring Leeuwarden. Buiten dat een groot gedeelte van de gevangenis in tact is en je door een gids op een hele leerzame en interessante wijze kennismaakt met de gangen, cellen en kamers van de gevangenis, zijn er ook een hostel, ateliers, creatieve bedrijfjes en exposities (gratis) gevestigd in de H vleugel. 7 dagen per week geopend, Blokhuisplein 40, Leeuwarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Back to top button