Groningen

Bezoek het mooiste dorp van Nederland, Winsum!

Winsumerdiep

Winsum

Uitgeroepen door de ANWB tot het “Mooiste dorp van Nederland”

Of dat klopt…, dat kan ik niet zeggen, maar het is wel een erg mooi idyllisch dorp met little canals, met vele rijksmonumenten, oude woonhuizen en veel molens én ook de omgeving heeft veel te bieden.

Een fijne manier om Winsum te ontdekken is om een dorpswandeling te maken. Routes zijn verkrijgbaar bij het VVV in het centrum. Een leuke route is die van 3 km die start bij de Camping Marenland. Je komt langs de mooie oude woonhuizen, boerderijen, molens, synagoge en kerken die Winsum rijk is! Er zijn 2 molens in Winsum nog actief, De Vriendschap (1759) deze ligt naast de prachtige Torenkerk en is één van de oudst werkende molens van Nederland. Daarnaast is ook de molen “De Ster” nog actief, wanneer de wieken de draaien kun je een bezoek brengen aan de molen!

Mocht je een wandeling maken, sla dan ook de kleine straatjes gelijk na de Boogbrug niet over

Voor wie het Pieterpad loopt kent Winsum ook zeker, want de route loopt van Pieterburen naar Winsum en van Winsum verder naar Groningen.

Winsumerdiep

Door het centrum van Winsum loopt het Winsumerdiep. Een “Must Do” is met een bootje een tochtje maken door Winsum, het is echt prachtig om via deze weg Winsum te ontdekken. De route vanaf de Jeneverbrug naar de Camping is het mooiste stuk, je hebt hier een inkijkje in de weelderige tuinen van de aangrenzende woningen, echt heel idyllisch! Een bootje kun je huren bij Camping & Hotel Marenland https://marenland.nl/. Zij verhuren kano’s, Sup’s, en verschillende bootjes. Je ontvangt een routekaart en kunt een hele mooie route maken waarbij je start en eindigt bij de Camping. Met een kano kun je zelfs (voorbij de woonboten) door een kleine tunnel, waarbij je helemaal plat in de kano moet liggen om erdoor te kunnen! Wil je onderweg even boodschappen doen, dan kun je je bootje aanleggen bij de Albert Heijn, die ligt aan de vaarroute!

Marenland Camping

De camping ligt centraal gelegen in Winsum, via het Winsumerdiep loop je zo het centrum in. Onderweg naast de Boogbrug vind je een gezellig terras aan het water, Cafe J&A.

Via 2 bruggen (Jeneverbrug en de Boogbrug) kun je naar de overkant van het Diep. De sfeervolle winkelstraat gaat over de Boogbrug, dus die is niet te missen. Vanaf de Jeneverbrug maak je echt een prachtige insta-waardige foto van Winsum!

Centrum & Restaurants

Het winkelaanbod in Winsum is best aardig! Een aantal ketens als de Blokker en Kruidvat zijn hier gevestigd aangevuld met een tal eigen winkels. Breng zeker een bezoekje aan het Noten-kaashuysch, zij branden hun noten vers en dat ruik je door de hele winkelstraat.

Café J&A heeft een leuk terras aan het Winsumerdiep, naast de Boogbrug. Daarnaast heb je de Gouden Karper waar je ook heerlijk op de houten loungebanken kunt lunchen en dineren. Verder is er een lekkere chinees en pizzeria.

Wil je lekker uit eten met vermaak voor de kinderen?

Dan is in Winsum de “Jongens uit de buurt” een hele goede keuze. Dit restaurant is gevestigd op de camping Marenland. Het heeft een prachtig terras aan het water en ook binnen kun je heel sfeervol zitten in de prachtige zwarte plantenkas! De menukaart is erg verrassend en het eten is heerlijk! Kinderen kunnen zwemmen, varen, maar ook spelen in de speeltuin gelijk naast het restaurant.

Net buiten Winsum (3 km) ligt Garnwerd, hier tref je restaurant Garnwerd aan Zee. Dit is ook te gek met kinderen, ook zonder trouwens;-) Gelegen aan de staande mast route tussen Groningen en Lauwersoog en aan de haven ligt dit gezellige restaurant. Een mooi groot terras aan het water & de zandspeeltuin met trampoline maken dit restaurant heel uniek. De menukaart heeft voor ieder wat wils, de zalm pokebowl was absoluut een aanrader!

Overnachten in Winsum:

Camping Marenland:

Dit is echt een hele leuke kleine camping, gelegen aan de haven van Winsum met verhuur van bootjes, een heerlijk restaurant “De Jongens uit de buurt”, gelegen naast het openbare zwembad en op 5 minuten loopafstand van het centrum. Er zijn speciale plaatsen voor campers, veldjes voor caravans en tenten, maar je kunt er ook slapen in een trekkershut, Scandinavisch huisje, tenthuisje  of in gezellige hotelkamer met een bedstee, erg romantisch..

Restaurant Jongens uit de buurt
Trekkershutjes Camping Marenland

B&B Maison Crepe aan de Boogbrug is echt te gek! Het is zooo ontzettend mooi ingericht! Dit is een familiehuis voor max 5 personen met een klein balkon aan het water met zicht op de Boogbrug en het historische centrum, absolute aanrader!

B&B De Batenborg is een gerestaureerd rijksmonument en verhuurt luxe kamers en appartementen, prachtige locatie!

Als laatste B&B de Slaapmuts, hier zijn 2 tweepersoonskamers gezellig ingericht en met het zicht op de Boogbrug.

Uitstapjes vanuit Winsum

  • Groningen Stad
  • Pieterburen, zeehondencreche
  • Mais doolhof op de bloemenboerderij in Saaxumhuizen  (juli/aug/sept)
  • Nationaal Park Lauwersmeer
  • Waddeneilanden
  • Waddenfun, grootste indoor klimpark van Nederland in Wehe-den Hoorn
  • Eenrum, mosterdmakerij
  • Theefabriek Houwerzijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Back to top button